Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami

3.7 371 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
14 kawałków

Składniki

Biszkopty czekoladowe
  • 200 masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 50 g wody
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g masy kajmakowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Krem czekoladowy
  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 350 g mleka skondensowanego, słodzonego z puszki
Polewa czekoladowa
  • 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 250 g truskawek, świeżych z szypułkami, do dekoracji
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 610 kcal / 2556 kJ
Białko 9 g
Tłuszcz 37 g
Węglowodany 57 g
Błonnik 5.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...