
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopty czekoladowe
- 200 masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 3 jajka
- 150 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 50 g wody
- 100 g brązowego cukru
- 80 g masy kajmakowej
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Krem czekoladowy
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 350 g mleka skondensowanego, słodzonego z puszki
Polewa czekoladowa
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 250 g truskawek, świeżych z szypułkami, do dekoracji
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 610 kcal / 2556 kJ
- Białko
- 9 g
- Tłuszcz
- 37 g
- Węglowodany
- 57 g
- Błonnik
- 5.3 g