W tym miesiącu mamy przyjemność zaprezentować przepisy, wskazówki oraz bogatą wiedzę uczestników programu Community Stars z Portugalii, Włoch i Polski.
Marka Thermomix® stworzyła program Community Stars, aby nawiązać kontakt z największymi fanami urządzenia Thermomix® oraz dać im możliwość sprawdzenia i oceny nowych przepisów, a także produktów i funkcji.
Przepis na tatar wołowy z kaparami, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami i aioli powstał przez przypadek! Pracując jako szef kuchni, otrzymałem specjalne zamówienie od klientów, którzy mieli ochotę na tatar wołowy bez klasycznego surowego żółtka i piklowanych warzyw. Tatar przygotowuję z polędwicy wołowej, ponieważ ma najdelikatniejszy smak i teksturę. Zamiast żółtek dodałem sos aioli. Użyłem też czerwonej cebuli, która ma łagodniejszy smak niż biała.
Sekretna wskazówka:
Aby mięso zachowało wyrazisty czerwony kolor, wystarczy dodać odrobinę zimnej wody gazowanej. Dwutlenek węgla sprawi, że tatar nie straci perfekcyjnego koloru!
Do przygotowania krewetkowej zupy-kremu używam pudru z grzybów. Przygotowuję go samodzielnie w urządzeniu Thermomix® – wystarczy drobno zmielić suszone grzyby (bez namaczania). To idealna przyprawa do wielu dań. Proszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez wiele miesięcy!
Aby urozmaicić gratin z dorsza ze szpinakiem i zupę krem z marchewki i cukinii, przed rozpoczęciem pieczenia dodaj 300 g obranych surowych krewetek. Wykorzystaj pancerzyki i główki krewetek do przygotowania gęstego wywaru. Możesz go zamrozić, a następnie dodawać do różnych dań. Możesz też zamrozić główki i pancerzyki, aby przygotować wywar następnym razem!
Często dostosowuję składniki i przyprawy do własnych upodobań. Przygotowując bułeczki z batatów, zastąpiłam mleko napojem owsianym, cukier – cukrem kokosowym, a masło – olejem kokosowym. W ten sposób powstało niezwykle smaczne i uniwersalne pieczywo dobre zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dzięki Cookidoo® zyskasz więcej wolnego czasu i zadbasz o lepszą organizację, ale największą zaletą platformy jest dostęp do wspaniałych przepisów, które możesz dostosowywać do własnych upodobań!
Mój 12-minutowy przepis na budyń bez laktozy to pomysł na wspaniały deser, który przypadnie do gustu nawet największym sceptykom! Do przygotowania tego kremu można użyć różnych napojów roślinnych i przetestować, który okaże się najlepszy. Do kremu można dodać 1–2 łyżeczki surowego kakao albo skórkę z cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu deser będzie smakował inaczej, ale pozostanie zdrowy!
Przygotuj Sałatkę warzywną z kurczakiem i miętowym winegretem z wyprzedzeniem, aby nabrała intensywniejszego smaku. Przygotowując zupę krem z groszku z kalmarami i pomidorkami koktajlowymi, dla urozmaicenia możesz zastąpić groszek bobem.
Podczas przygotowywania kakaowego tiramisu z chili, jeśli masz czas, warto upiec biszkopt dzień wcześniej i na czas przechowywania zawinąć go w folię spożywczą. Dzięki temu jego smak stanie sie mocniejszy i łatwiej będzie go pokroić. Zamiast malin możesz użyć truskawek, a jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy smak, zastąp orzechy włoskie migdałami.
Przygotowując kremowy makaron ze szparagami i truskawkami zamiast szparagów możesz użyć świeżego zielonego groszku. Aby uzyskać ciekawy efekt końcowy, dodaj nasiona konopi lub gomasio (japońską sól sezamową)!