Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem
TM6 TM5

Sałatka warzywna z kurczakiem i miętowym winegretem

3.2 (11 ocen)

Składniki

Miętowy winegret

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 10 g octu jabłkowego
  • 5 liści mięty, świeżych
  • ½ łyżeczki soli

Sałatka z kurczakiem

  • 100 g sera fontina, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
    lub 100 g sera żółtego, krowiego, półtwardego, np. ementalera, goudy, edamskiego, pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 1000 g wody
  • 100 g marchewki, pokrojonej na 1 cm kawałki
  • 50 g selera naciowego, pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 40 g cebuli szalotki, pokrojonej w piórka
  • 300 - 400 g udek z kurczaka, ze skórą, z kością (ok. 4 szt.)
  • 5 g soli
  • 200 g ziemniaków, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 350 g zielonych szparagów (ok. 15 szt.), bez twardych części, pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 420 g warzyw, mieszanych, marynowanych w oleju lub occie, odsączonych z zalewy (waga po odsączeniu), pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 15 czarnych oliwek, bez pestek
  • 10 serc karczochów, w oleju, pokrojonych na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
958 kJ / 229 kcal
Białko
18.7 g
Węglowodany
6.7 g
Tłuszcz
14.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy