Choć od lat słowa „wegetariański” i „wegański” są szeroko dyskutowane zarówno przez propagatorów tego stylu odżywiania, jak i jego przeciwników, to dania oparte o roślinne składniki są w Polsce niezwykle popularne. Na samą myśl, chociażby o kluskach śląskich, pierogach na setki sposobów, barszczu czerwonym z ziemniakami, fasolce z bułką tartą, racuch, czy smażonych kaniach, cieknie nam ślinka. Lubimy w Polsce jeść to, co wyrosło lub zostało wyprodukowane w naszym kraju i dzięki temu mamy dostęp do ogromnej ilości świeżych, smacznych i pełnych wartości odżywczych sezonowych warzyw, owoców, strączków, zbóż, kasz, orzechów i grzybów.
Zbliżają się one dziś do równouprawnienia produktów roślinnych i odzwierzęcych. Obok pasztetu drobiowego znajdziemy hummus, żółty ser ma swój roślinny odpowiednik, z zamrażarki możesz wybrać lody ze śmietaną lub wyprodukowane z roślinnych składników, gorzka czekolada, wiele rodzajów makaron - one od lat niezmiennie pozostają wegańskie. O ile w latach 90 nie mieliśmy wyboru większego niż kotlety z granulatu sojowego, które smakowo pozostawiały wiele do życzenia, tak dziś możemy wybierać z wielu zastępników, które nawiązują do różnych rodzajów mięsa i jego przetworów – wegańskiego kurczaka, boczek, szynkę, czy mielone. Alergicy – bo również takie są powody przejścia na dietę roślinną - mają też możliwość w łatwiejszy sposób zaopatrzyć się w substytuty jajka, serów i mleka.
Sprawdź nasze kolekcje złożone wyłącznie z wegetariańskich czy wegańskich przepisów m.in. Kuchnia wegańska, Kuchnia wege – obiady z całego świata, Apetyt na wege. Na platformie możesz również wyszukiwać roślinne przepisy za pomocą filtrów znajdujących się na górze strony wyszukiwania. Na liście zaznaczasz kategorię „dania główne – wegetariańskie”, tagi wpisujesz ręcznie, możesz też skorzystać z wykluczania konkretnych produktów za pomocą formuły zawierającej znak „-”, np. „-mleko”.
Zachęcamy Cię również do zaktualizowania informacji w Twoim profilu na Cookidoo®. Wybór indywidualnych preferencji żywieniowych i ulubionego sposobu gotowania, wzbogaci selekcję przepisów wybranych dla Ciebie i jeszcze bardziej spersonalizuje korzystanie z platformy.
Wybierz Twoje preferencje
Ale jesteśmy przekonani, że akurat bycie po roślinnej stronie z pewnością odwdzięczy się wieloma pozytywami! Po pierwsze skróci się czas przygotowywania posiłków. Według badań przeprowadzonych przez Kantar przygotowanie roślinnego posiłku zabiera średnio 14 minut, natomiast posiłek z mięsem lub rybą, to już 31 minut. Do tego dodamy dużą łatwość zmywania po roślinnych daniach – mniej tłuszczu, mniej przypaleń – często udaje się to nawet bez użycia płynu do mycia naczyń. Dokładając do tego informację, że wyprodukowanie 1 mięsnego burgera pochłania zużycie wody na poziomie 3000 l (tyle, co wzięcie ok. 60 pryszniców), mamy prawo powiedzieć, że planując na obiad wegetariańskiego burgera z buraka, właśnie wybraliście posiłek przyjazny dla Planety!
Warto zrobić przegląd swoich ulubionych dań – na pewno gro z nich jest wege. Mogą od teraz częściej gościć w Twoim jadłospisie, także w zmodyfikowanych wersjach. Możesz też spróbować zrealizować postanowienie, np. jeden dzień w tygodniu jesz tylko roślinne dania albo przez cały tydzień jesz roślinne np. śniadania. Postaraj się odkryć jeden nowy przepis lub składnik na kilka dni. Warto też na początku nauczyć się kilku trików związanych z tym, co powinno znaleźć się w naszej lodówce, aby nie dopadał nas głód albo jak bez mięsa wydobyć z potraw jak najwięcej smaku umami. Przejrzyj zatem swoje zapasy i dokup to, co niezbędne, by dobrze zbilansować dietę.
Pamiętaj, nie namawiamy Cię do tego, by nagle wyrzucić wszystkie zapasy lub kupić każdy produkt z poniższej listy. Zachęcamy Cię do odkrywania smaków w miarę możliwości finansowych, czasowych i gabarytów Twojej spiżarni. Wiele z tych produktów już masz, a przywołując kolejne badania Kantar – gospodarstwa domowe, które zaopatrują się tylko w roślinne produkty spożywcze, sumarycznie wydają na zakupy spożywcze mniej o 8%.
• napój roślinny – na rynku znajdziesz ogromny wybór tzw. mlek roślinnych, różnią się one składem i walorami smakowymi – warto wybrać ulubiony, możesz też przygotować go sam w urządzeniu Thermomix®
• płatki drożdżowe – nadadzą wielu daniom głębokiego, nieco serowego posmaku. Możesz je stosować na koniec, jako posypkę do potrawy, będą wyglądać fajnie na wegańskim sosie bolońskim albo miksować je razem z pastami do chleba, czy używać ich do przyrządzenia risotto zamiast parmezanu
• wegański majonez możesz wykonać w TM, będzie on doskonałą bazą do różnych sosów, dipów lub sałatki jarzynowej
• suche produkty – kasze, makarony, strączki - to składniki, które zawsze warto mieć w domu, ponieważ dobrze bilansują dietę wegetariańską, można z nich przygotować bardzo różnorodne potrawy, także desery, a nawet samodzielnie wyhodować kiełki
• dobrej jakości oliwy i oleje – dobre tłuszcze dostarczą Ci cennych kwasów omega-3 i 6, dobierz je według gustu, staraj się kupować z dobrych źródeł i nie przechowywać zbyt długo
• warto też mieć w lodówce beyond meat, przetwory z soi i innych strączków, które pozwolą na szybkie przygotowanie posiłku.