Dyniowe pęczotto z kurczakiem i warzywami

4.7 7 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 300 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 10 - 15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 ½ łyżeczkę tymianku, suszonego
  • 200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1-2 cm kostkę
  • 150 g cukinii pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 400 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry bez kości, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostkę bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 700 g wody
  • 600 g purée z dyni (patrz wskazówka)
  • 150 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • ¾ łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 633.6 mg
Białko 23.3 g
Kalorie 1509.4 kJ / 360.8 kcal
Tłuszcz 8.5 g
Błonnik 13.7 g
Tłuszcz nasycony 1.6 g
Węglowodany 51.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...