Comber z sarny (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z knedlami, dynią, sosem grzybowym i żurawinowym chutneyem

4.0 2 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje

Składniki

Chutney żurawinowy
  • 40 g cukru żelującego 2:1
  • ½ gwiazdki anyżu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 owoc jałowca
  • ½ goździka
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 35 g wody
  • 100 g żurawiny, świeżej
    100 żurawiny, mrożonej, uprzednio rozmrożonej
Comber z sarny (sous-vide)
  • 400 g sarniny combra, bez skóry i kości
  • 2 owoce jałowca
  • 1 goździk
  • 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
    1 szczypta tymianku, suszonego
  • 2 gałązki majeranku, świeżego tylko liście
    ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ½ gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
    ¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 plastry masła (po ok. 10 g każdy)
  • 1400 - 1500 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Knedle i dynia
  • 250 g dyni Hokkaido
  • 130 g białej bułki, czerstwej pokrojonej w 2 cm kostkę
    130 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 75 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g masła
  • 100 g mleka
  • 5 g mąki pszennej
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 4 cm kawałki
  • 1 ½ jajka roztrzepanego
  • 10 g oleju
  • 10 g miodu, płynnego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 gałązki majeranku, świeżego tylko liście
    ¼ łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 gałązka kolendry, świeżej tylko liście
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • woda do zwilżenia
Sos grzybowy i comber z sarniny c.d.
  • 25 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½ ząbka czosnku
  • 15 g grzybów, suszonych namoczonych 20 min w ciepłej wodzie, odsączonych
  • 15 g oleju plus 1 łyżka
  • 25 g sherry wytrawnego
    25 wermutu, wytrawnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
    2 szczypty tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 250 g wody plus 2 łyżki
  • 25 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
    50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 641.7 kcal / 2684.8 kJ
Białko 45.4 g
Tłuszcz 28.6 g
Węglowodany 51 g
Błonnik 5.6 g
Tłuszcz nasycony 12.7 g
Sód 1898 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...