Urządzenia i Akcesoria
Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
5 porcji
Składniki
-
130 g ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto lub sushi
-
400 g mleka
-
50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
2 szczypty soli
-
½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 - 1 ½ łyżki rumu (opcjonalnie)
-
1 - 1 ½ łyżki rodzynek (opcjonalnie)
-
300 g jabłek, kwaśnych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
-
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
40 - 50 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
-
3 jajka
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
½ opakowania migdałów, w słupkach (ok. 50 g)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
372 kcal /
1556.6 kJ
Białko
9.7 g
Tłuszcz
18.4 g
Węglowodany
44.4 g
Błonnik
3 g
Tłuszcz nasycony
8 g
Sód
91.9 mg