Zapiekanka ryżowa z jabłkami

5.0 6 ocen
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
5 porcji

Składniki

  • 130 g ryżu białego, krótkoziarnistego, na pudding do risotto lub sushi
  • 400 g mleka
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 - 1 ½ łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 1 - 1 ½ łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 300 g jabłek, kwaśnych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 - 50 g cukru plus dodatkowa ilość do posypania
  • 3 jajka
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
  • ½ opakowania migdałów, w słupkach (ok. 50 g)
    ½ opakowania migdałów, w płatkach, (ok. 50 g)

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 372 kcal / 1556.6 kJ
Białko 9.7 g
Tłuszcz 18.4 g
Węglowodany 44.4 g
Błonnik 3 g
Tłuszcz nasycony 8 g
Sód 91.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...