
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 żółtka
-
30
g skrobi ziemniaczanej
lub 30 skrobi kukurydzianej - 500 g mleka
- 60 g cukru
- 1 laskę wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
- 2 szczypty soli
- 150 g mąki pszennej
- 140 g cydru
- 15 g oleju plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia
- 2 jajka
- 400 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach do posypania
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 308.2 kcal / 1289.3 kJ
- Białko
- 8.4 g
- Tłuszcz
- 8.5 g
- Węglowodany
- 50.1 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Sód
- 119 mg
Alternatywne przepisy
Wytrawny naleśnik dutch baby z serem kanapkowym
45 min
Pieczone śródziemnomorskie ziemniaki (z osłoną noża miksującego 2.0)
1 godz. 10 min
Smażone jabłka z budyniowym kremem waniliowym (TM5)
35 min
Affogato bananowe z kawą zbożową
12 godz. 40 min
Zapiekanka twarogowa z kaszą manną z gruszkami i żurawiną
1 godz. 30 min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 godz.
Kremowe ziemniaki z kalarepą
40 min
Roladki tostowe z sosem owocowym
30 min
Kogel-mogel
5 min
Gorąca biała czekolada z matcha
15 min
Kalafior z maślaną bułką tartą
40 min
Ryba w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
1 godz. 5 min