Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem

Zapiekanka z mieloną wołowiną i kalafiorem

4.7 13 rating
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
2 porcje

Składniki

  • 75 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
    75 g sera żółtego, np. goudy, edama, pokrojonego na kawałki
  • 400 g wody
  • 250 g różyczek kalafiora pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • ½ łyżeczki soli plus 1 szczypta
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus 1 szczypta
  • 25 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 300 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 100 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych w 3 cm kostkę
  • ½ łyżeczki bazylii, suszonej
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 10 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki tymianku, suszonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1081.4 mg
Białko 38.5 g
Kalorie 2870.8 kJ / 686.2 kcal
Tłuszcz 52 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 21.1 g
Węglowodany 17 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...