Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi

Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi

4.9 13 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje

Składniki

  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 200 g dyni Hokkaido obranej, pokrojonej na kawałki
    200 g dyni piżmowej, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 15 g masła plus 1 łyżeczka
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki majeranku, suszonego
  • 70 g dyni pokrojonej w 0,5 cm kostkę
  • 1 bułka z pestkami dyni, pokrojona w 0,5 cm kostkę
  • ¼ łyżeczki tymianku, świeżego
  • 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
    1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki syropu klonowego
  • 35 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
  • olej z pestek dyni do skropienia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 284.1 mg
Białko 3.6 g
Kalorie 762 kJ / 182.1 kcal
Tłuszcz 8.1 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 4.7 g
Węglowodany 25.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...