Wersje kompatybilne
Zupa krem dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii (TM5)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g cukinii, Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 250 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 500 g dyni, np. piżmowej, Hokkaido, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła, plus ½ łyżki
- 700 g wody
- ½ łyżeczki tymianku, suszonego
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 150 g mleka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 624 kJ / 149.2 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 18 g
- Tłuszcz
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.7 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 52.1 mg
Alternatywne przepisy
Kremowa zupa pieczarkowa
25 Min
Krem z pieczonej papryki z rumienionymi słupkami warzyw
1 Std. 20 Min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50min
Placuszki żytnie z figami
15 Min
Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym (TM5)
30min
Zupa krem pomidorowo-cukiniowa i faszerowane papryki
1 Std.
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13 godz. 40 min
Zupa krem dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii (TM6)
45min
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 Std. 30 Min
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym, łososiem i koperkowym dressingiem
30min
Ciasto dyniowo-jabłkowe
3 Std.
Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi
50min