Urządzenia i Akcesoria
Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
140 g cebuli przekrojonej na pół
-
180 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół180 g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
-
1 ząbek czosnku
-
15 g papryczek chili guajillo, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
-
5 g papryczek chili ancho, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
-
15 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
-
130 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
-
20 g octu jabłkowego
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
-
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 6-8 cm kawałki
-
12 muszli do tacos, kukurydzianych12 mini tortilli kukurydzianych (Ø 12 cm)
-
kolendra, świeża posiekana, do posypania
-
1 limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
805.1 mg
Białko
34.7 g
Kalorie
1644.6 kJ /
393.1 kcal
Tłuszcz
6.2 g
Błonnik
8.6 g
Tłuszcz nasycony
1.2 g
Węglowodany
51.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
¡FIESTA MEXICANA!
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Grillowane kebaby z kurczaka z sosem tahini i podpłomykami
1 godz.
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25 min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 min
Kofty z kurczaka i letnia sałatka z dressingiem cytrynowym
30 min
Bibimbap burrito
45 min
Kofty z wołowiny i fety
2 godz. 30 min
Tacos z resztkami pieczonego kurczaka
1 godz. 20 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Meksykańska tostada z wołowiną
1 godz.
Meksykański bowl z szarpanym kurczakiem
30 min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 godz. 30 min
Klasyczne chlebki naan
1 godz. 30 min