Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

Tacos z szarpanym kurczakiem al pastor

4.0 8 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 140 g cebuli przekrojonej na pół
  • 180 g ananasa, świeżego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
    180 g plastrów ananasa, z puszki, odsączonych, przekrojonych na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g papryczek chili guajillo, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • 5 g papryczek chili ancho, suszonych bez gniazd nasiennych (patrz wskazówka)
  • 15 g pasty achiote (annato) (opcjonalnie, patrz wskazówka)
  • 130 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 20 g octu jabłkowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • ¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 6-8 cm kawałki
  • 12 mini tortilli kukurydzianych (Ø 12 cm)
    12 muszli do tacos, kukurydzianych
  • kolendra, świeża posiekana, do posypania
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki, do skropienia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 805.1 mg
Białko 34.7 g
Kalorie 1644.6 kJ / 393.1 kcal
Tłuszcz 6.2 g
Błonnik 8.6 g
Tłuszcz nasycony 1.2 g
Węglowodany 51.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...