
Urządzenia i Akcesoria
Wiosenna zupa kalafiorowa
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 35 min
2 porcje
Składniki
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oliwy z oliwek
-
400 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
-
160 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
-
300 g napoju roślinnego np. owsianego, kokosowego (patrz wskazówka)
-
300 g wody
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
-
60 g zielonego groszku, mrożonego
-
2 łyżki koperku, świeżego tylko liście, posiekane
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
312.4 kcal /
1306.9 kJ
Białko
9.5 g
Tłuszcz
12.3 g
Węglowodany
44.6 g
Błonnik
9.7 g
Tłuszcz nasycony
2.1 g
Sód
1242.2 mg