Urządzenia i Akcesoria
Kremowa zupa ziemniaczana
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
3 porcje
Składniki
-
25 - 40 g boczku wędzonego, bez skóry i kości25 - 40 g kostek boczku
-
50 - 60 g cebuli przekrojonej na pół
-
5 g masła
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
330 - 380 g ziemniaków w tym 130 g pokrojonych na kawałki i 200-250 pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
⅓ - ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
500 g wody
-
½ łyżeczki kminku, mielonego
-
1 liść laurowy, suszony
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżeczki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego½ łyżeczka octu
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
-
gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
416.4 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
909.2 kJ /
217.3 kcal
Tłuszcz
12 g
Błonnik
3.3 g
Tłuszcz nasycony
6.1 g
Węglowodany
23.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 min
Zupa koperkowa
45 min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min
Szwajcarski krupnik
40 min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 min
Zupa grysikowa
35 min
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Kremowa zupa pieczarkowa
25 min
Zupa krem z ziemniaków
40 min
Kartoflanka
55 min
Zupa krem z brokułu z grzankami
45 min