Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

4.5 37 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
3 porcje

Składniki

  • 25 - 40 g kostek boczku
    25 - 40 g boczku wędzonego, bez skóry i kości
  • 50 - 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g masła
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 330 - 380 g ziemniaków w tym 130 g pokrojonych na kawałki i 200-250 pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅓ - ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 500 g wody
  • ½ łyżeczki kminku, mielonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczka octu
    ½ łyżeczki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
  • gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 416.4 mg
Białko 4.5 g
Kalorie 909.2 kJ / 217.3 kcal
Tłuszcz 12 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 6.1 g
Węglowodany 23.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...