Urządzenia i Akcesoria
Torcik Królowej Wiktorii
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
15 kawałków
Składniki
Biszkopty
-
masło do natłuszczenia
-
260 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
260 g cukru
-
5 jajek
-
260 g mąki pszennej
-
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
-
1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
Przełożenie tortu
-
150 g dżemu np. truskawkowego lub malinowego
-
300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
maliny, świeże (ok. 230 g) do dekoracji
-
1 ½ łyżki cukru pudru do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
198.1 mg
Białko
4.4 g
Kalorie
1582.6 kJ /
378.3 kcal
Tłuszcz
23.2 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Węglowodany
39.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Ciastka z kremem orzechowym
1 Std. 20 Min
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1 Std. 15 Min
Warkocze orzechowe
2 Std.
Puszyste ciasto pomarańczowe
1 Std. 50 Min
Ciasteczka whoopie pies
1 Std. 45 Min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4 Std. 30 Min
Mini Paris-Brest
10 Std. 40 Min
Ciasto bananowe z Varomy z polewą toffi
2 Std.
Kokosanka z owocami
1 Std. 20 Min
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2 Std. 30 Min
Ciasto pomarańczowe
45 Min
Odwracane ciasto z gruszkami
2 Std. 15 Min