
Urządzenia i Akcesoria
Torcik Królowej Wiktorii
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
15 kawałków
Składniki
Biszkopty
-
masło do natłuszczenia
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki260 g
-
cukru260 g
-
jajek5
-
mąki pszennej260 g
-
proszku do pieczenia1 ½ łyżeczki
-
sody oczyszczonej1 ½ łyżeczki
-
ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)1 ½ łyżeczki
Przełożenie tortu
-
dżemu np. truskawkowego lub malinowego150 g
-
śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki300 g
-
maliny, świeże (ok. 230 g) do dekoracji
-
cukru pudru do oprószenia1 ½ łyżki
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
378.3 kcal /
1582.6 kJ
Białko
4.4 g
Tłuszcz
23.2 g
Węglowodany
39.2 g
Błonnik
0.6 g
Tłuszcz nasycony
14 g
Sód
198.1 mg