Urządzenia i Akcesoria
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 4 godz. 30 min
12 porcji
Składniki
Sos karmelowy
-
250 g cukru
-
220 g śmietany, 36% tłuszczu
-
30 g wody
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
15 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto karmelowe
-
3 jajka
-
80 g cukru
-
120 g masła miękkiego, podzielonego na kawałki
-
120 g mleka
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
200 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykończenie
-
300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g cukru pudru (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
-
owoce jagodowe, świeże np. maliny, jeżyny, borówki (ok. 250 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
104.6 mg
Białko
4.6 g
Kalorie
1805.1 kJ /
431.4 kcal
Tłuszcz
27.8 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
17 g
Węglowodany
42.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Spiralizowane gruszki na kremie czekoladowym (TM5)
30min
Mini serniczki Czarny Las (bez pieczenia)
4h
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Tartaletki z nektarynkami i kremem cytrynowym z mascarpone (TM5)
1h 50min
Mini bezy Pavlova z kremem Oreo® i malinami
4h 10min
Tort tiramisu bez pieczenia
7h 30min
Ciasteczka z żółtek
2h 15min
Tarta czekoladowo-orzechowa bez pieczenia
1h 10min
Tort Sachera
3h 30min
Ciasto à la Kinder Country® (bez pieczenia)
4h 40min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2h 55min
Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową
11h 30min