
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos karmelowy
- 250 g cukru
- 220 g śmietany, 36% tłuszczu
- 30 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 15 g octu do Mycia Wstępnego
Ciasto karmelowe
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 120 g masła miękkiego, podzielonego na kawałki
- 120 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykończenie
- 300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 30 g cukru pudru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- owoce jagodowe, świeże np. maliny, jeżyny, borówki (ok. 250 g)
- liście mięty, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 431.4 kcal / 1805.1 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Węglowodany
- 42.3 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 17 g
- Sód
- 104.6 mg