Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

4.3 18 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 15 min
10 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 75 g cukru
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
  • ½ jajka (patrz wskazówka)
  • 15 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    15 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 15 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 150 - 180 g dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa
  • 75 g migdałów, w płatkach
  • 100 g cukru
  • 2 białka

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 49.3 mg
Białko 6 g
Kalorie 1558.3 kJ / 372.5 kcal
Tłuszcz 16 g
Błonnik 2.4 g
Tłuszcz nasycony 7.6 g
Węglowodany 53.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...