Pizza turecka Lahmacun

Pizza turecka Lahmacun

4.5 53 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
4 sztuki

Składniki

Ciasto na pizzę
  • 270 g mąki pszennej
  • 130 g wody letniej
  • 15 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 ½ łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia
Masa mięsna
  • 100 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • ¼ - ½ zielonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
    ¼ - ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 130 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
    130 g jagnięciny, mielonej, podzielonej na kawałki
  • 35 g koncentratu pomidorowego
  • 25 g oliwy z oliwek
  • ½ - ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¼ - ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
Pieczenie
  • mąka pszenna do oprószenia
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do posypania
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • liście sałaty (opcjonalnie) do podania

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 412.2 kcal / 1724.6 kJ
Białko 14.8 g
Tłuszcz 13.8 g
Węglowodany 56.8 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 3.6 g
Sód 1062.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...