Ciasto makowa panienka

Ciasto makowa panienka

3.7 7 rating
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 6 godz. 40 min
8 porcji

Składniki

Budyń do kremu
  • 2 jajka
  • 380 g mleka
  • 60 g budyniu śmietankowego, w proszku niesłodzonego (patrz wskazówka)
Blaty makowo-kokosowe
  • 75 g maku
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów, mielonych (patrz wskazówka)
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
Krem
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 130 g masła bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
Złożenie ciasta
  • 20 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® (patrz wariant)
  • 20 g wody
  • 150 g dżemu z czarnej porzeczki

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 104 mg
Białko 8.7 g
Kalorie 1912.9 kJ / 457.2 kcal
Tłuszcz 30 g
Błonnik 4.3 g
Tłuszcz nasycony 15.9 g
Węglowodany 40.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...