Tort

Tort

4.9 72 rating
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
8 porcji

Składniki

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
Krem i nasączanie biszkoptu
  • 25 - 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 90 g wody
  • 250 g owoców jagodowych, świeżych np. malin, jeżyn, borówek, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 350 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 350 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 230.2 mg
Białko 8 g
Kalorie 2047.6 kJ / 489.4 kcal
Tłuszcz 33.7 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 19.3 g
Węglowodany 40.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...