Urządzenia i Akcesoria
Ptysie
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 25 min
24 sztuki
Składniki
Ciasto ptysiowe
-
200 g wody
-
110 g masła pokrojonego na kawałki
-
15 g cukru
-
1 szczypta soli
-
160 g mąki pszennej
-
4 jajka (rozmiar M, 53-63 g każde)
Sos czekoladowy
-
330 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
-
55 g masła pokrojonego na kawałki
-
270 g mleka
-
lody waniliowe wykonane w TM lub gotowe, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
27.2 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
739.6 kJ /
176.8 kcal
Tłuszcz
12.6 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Węglowodany
12.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Karpatka
5 Std.
Pączki
1 Std. 20 Min
Biszkopt
1 Std. 50 Min
Rurki z kremem
3 Std.
Ptysie z kruszonką, nadzieniem malinowym i kremem z białej czekolady
6 Std. 10 Min
Ptysie z konfiturą figową, lemon curd i kremem waniliowym
8 Std.
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15 Min
Ciasto ptysiowe
1 Std. 10 Min
Makaron jajeczny
1 Std.
Crème pâtissière
2 Std. 35 Min
Kruche babeczki z owocami
1 Std.
Drożdżówki z serem
1 Std.