"Moussaka" bowl

4.7 45 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
4 portions

Składniki

  • Parmesan cheese cut into pieces (3 cm)
    50 g
  • eggplant (approx. 500 g), cut into cubes (2 cm)
    1
  • sea salt plus extra to season
    1 tsp
  • extra virgin olive oil plus extra to drizzle
    40 g
  • onion cut into quarters
    1
  • garlic cloves
    2
  • water
    100 g
  • canned whole tomatoes (400 g)
    1 can
  • tomato paste
    30 g
  • ground nutmeg
    ¼ tsp
  • ground cinnamon
    ¼ tsp
  • ground black pepper
    ¼ tsp
  • lamb mince broken into pieces
    500 g
  • Greek feta
    100 g
  • dried oregano to sprinkle
  • potato (approx. 250 g), cut into cubes (1 cm)
    1
  • Greek yoghurt
    150 g
  • fresh parsley leaves only, roughly chopped, to serve (optional)
    2 sprigs

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 988.5 mg
Białko 36 g
Kalorie 2951.8 kJ / 705.5 kcal
Tłuszcz 48.3 g
Błonnik 7.5 g
Tłuszcz nasycony 20.1 g
Węglowodany 33.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...