Czekoladowe półkule z wiśniami

4.7 13 ocen
Przygotowanie 1 godz. 30 min
Czas całkowity 9 godz.
8 sztuk

Składniki

Nadzienie wiśniowe
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku
  • 2 łyżki wody
  • 120 g wiśni, świeżych bez pestek
    120 g wiśni, mrożonych, bez pestek
  • 30 g cukru
Mus czekoladowy
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
  • 3 łyżki wody
  • 90 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 90 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 340 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Glazura kakaowa
  • 90 g wody
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 120 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g cukru
  • 35 g kakao naturalnego, niesłodzonego
Kruche spody
  • 130 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 40 g cukru pudru
  • 70 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
Dekorowanie
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 55.3 mg
Białko 6.3 g
Kalorie 1827.8 kJ / 436.9 kcal
Tłuszcz 31.1 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 19 g
Węglowodany 36 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...