Urządzenia i Akcesoria
Comber z sarny (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z knedlami, dynią, sosem grzybowym i żurawinowym chutneyem
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 2 godz. 30 min
4 porcje
Składniki
Chutney żurawinowy
-
40 g cukru żelującego 2:1
-
½ gwiazdki anyżu
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 owoc jałowca
-
½ goździka
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
35 g wody
-
100 żurawiny, mrożonej, uprzednio rozmrożonej100 g żurawiny, świeżej
Comber z sarny (sous-vide)
-
400 g sarniny combra, bez skóry i kości
-
2 owoce jałowca
-
1 goździk
-
1 szczypta tymianku, suszonego1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
-
¼ łyżeczki majeranku, suszonego2 gałązki majeranku, świeżego tylko liście
-
¼ łyżeczki rozmarynu, suszonego½ gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
¼ łyżeczki soli
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 plastry masła (po ok. 10 g każdy)
-
1400 - 1500 g wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka)
-
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Knedle i dynia
-
250 g dyni Hokkaido
-
130 g białego chleba, czerstwego, pokrojonego w 2 cm kostkę130 g białej bułki, czerstwej pokrojonej w 2 cm kostkę
-
75 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
-
30 g cebuli przekrojonej na pół
-
5 g masła
-
100 g mleka
-
5 g mąki pszennej
-
1 ¼ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
5 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 4 cm kawałki
-
1 ½ jajka roztrzepanego
-
10 g oleju
-
10 g miodu, płynnego
-
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego
-
¼ łyżeczki majeranku, suszonego2 gałązki majeranku, świeżego tylko liście
-
1 gałązka kolendry, świeżej tylko liście
-
¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
woda do zwilżenia
Sos grzybowy i comber z sarniny c.d.
-
25 g cebuli przekrojonej na pół
-
½ ząbka czosnku
-
15 g grzybów, suszonych namoczonych 20 min w ciepłej wodzie, odsączonych
-
15 g oleju plus 1 łyżka
-
25 wermutu, wytrawnego25 g sherry wytrawnego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
-
2 szczypty tymianku, suszonego1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
-
½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
250 g wody plus 2 łyżki
-
25 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu50 g śmietany UHT, 18% tłuszczu
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1898 mg
Białko
45.4 g
Kalorie
2684.8 kJ /
641.7 kcal
Tłuszcz
28.6 g
Błonnik
5.6 g
Tłuszcz nasycony
12.7 g
Węglowodany
51 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Mini placki ziemniaczane z serkiem i łososiem (TM5)
1 godz. 10 min
Mini placki ziemniaczane z serkiem i łososiem (TM7, TM6)
1 godz. 10 min
Gniazdka ze spiralizowanej cukinii z pesto i pudrem z boczku (TM6, TM7)
25 min
Gulasz wieprzowy z owocami morza
1 godz. 10 min
Lasagne z domowym makaronem szpinakowym
2 godz. 30 min
Herbaciane żeberka z warzywami, ryżem i sosem
7 godz. 40 min
Mięsna terrina z kaczką, kurczakiem i wiśniami
9 godz. 30 min
Ocet jabłkowy z porzeczkami
1 godz. 30 min
Musztarda estragonowa
10 min
Wolno gotowana francuska zupa cebulowa (z osłoną noża miksującego)
5 godz. 30 min
Tarta z kasztanami, pieczarkami i żurawiną
1 godz. 15 min
Zupa krem z pomidorów z burratą (low carb)
20 min