
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Obieranie ziemniaków
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (patrz wskazówka)
- 900 g ziemniaków, nieobranych, podobnej wielkości (patrz wskazówka)
Purée ziemniaczane
- 140 g bulionu warzywnego, płynnego (patrz wskazówka)
- 90 g mleka
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- ¾ - 1 łyżeczka czosnku, granulowanego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- oliwa z oliwek, do dekoracji
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1235.7 kJ / 295.3 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.2 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 623.8 mg
Alternatywne przepisy
Purée ziemniaczane z maślanką
35 Min
Purée ziemniaczane z rozmarynem
40 Min
Jajka w koszulce (z osłoną noża miksującego)
40 Min
Gotowanie na parze bobu (300-500 g)
25 Min
Delikatne rumienienie fasolki szparagowej
25 Min
Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
2u. 15min
Gotowanie na parze bobu (1000 g)
30 Min
Obieranie marchewki (z osłoną noża miksującego 2.0)
5min
Obieranie i gotowanie ziemniaków (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 Min
Wieprzowina w białym sosie z purée warzywnym i brokułami
55 Min
Obieranie czosnku (z osłoną noża miksującego 2.0)
5min
Obieranie buraków (z osłoną noża miksującego 2.0)
10 Min