Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

4.6 15 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 380 g różyczek brokułu
  • 480 g makaronu, suchego, krótkiego np. penne
  • woda osolona, do gotowania
  • 380 g tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy
  • 6 filety z anchois, w oleju (opcjonalnie) odsączone z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 750 g mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 90 g sera gruyère pokrojonego na 3 cm kawałki
    90 g sera żółtego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 452.2 mg
Białko 35.5 g
Kalorie 2660.8 kJ / 635.5 kcal
Tłuszcz 20.8 g
Błonnik 43.4 g
Tłuszcz nasycony 7.9 g
Węglowodany 77.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...