Urządzenia i Akcesoria
Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji
Składniki
-
750 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2,5 cm kostkę
-
1 ½ główki czosnku małej, w całości
-
10 g oliwy z oliwek plus 3 łyżki
-
2 ½ łyżeczki soli plus 3 szczypty
-
1400 g wody
-
400 g makaronu, suchego wstążki cięte, Lubella
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
½ - ¾ łyżeczki suszonych płatków chili
-
2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
-
45 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
1 ½ opakowania sera gorgonzola, łagodnego (ok. 225 g), pokrojonego na kawałki
-
30 pomidorka koktajlowego, przekrojonych na pół30 pomidorki cherry przekrojonych na pół
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
-
pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1296.5 mg
Białko
18.1 g
Kalorie
2213.5 kJ /
529.1 kcal
Tłuszcz
19.8 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
8.2 g
Węglowodany
71.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
W DOMU JAK W RESTAURACJI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Spaghetti z cukinią z sosem pomidorowym i gorgonzolą (TM7)
40 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Spaghetti z kremowym sosem z bakłażana
35 min
Placki z dyni z twarożkiem ziołowym i łososiem
40 min
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
45 min
Zapiekanka ziemniaczana z borowikami
1 godz. 20 min
Risotto z dynią i szpinakiem
35 min
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1 godz. 5 min
Tarta porowo-serowa
1 godz. 25 min
Risotto z dynią i serem
50 min