Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola

4.5 4 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz.
6 porcji

Składniki

  • 750 g dyni Hokkaido pokrojonej w 2,5 cm kostkę
  • 1 ½ główki czosnku małej, w całości
  • 10 g oliwy z oliwek plus 3 łyżki
  • 2 ½ łyżeczki soli plus 3 szczypty
  • 1400 g wody
  • 400 g makaronu, suchego wstążki cięte, Lubella
  • ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • ½ - ¾ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 45 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 ½ opakowania sera gorgonzola, łagodnego (ok. 225 g), pokrojonego na kawałki
  • 30 pomidorki cherry przekrojonych na pół
    30 pomidorka koktajlowego, przekrojonych na pół
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1296.5 mg
Białko 18.1 g
Kalorie 2213.5 kJ / 529.1 kcal
Tłuszcz 19.8 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 8.2 g
Węglowodany 71.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...