Pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe

4.8 22 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 10 min
6 porcji

Składniki

  • 60 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 20 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g sera pecorino (opcjonalnie) pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z cytryny (z 1 szt.), ekologiczna, bez białych błonek (albedo)
  • 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 5 g liści bazylii, świeżych
  • ¾ łyżeczki soli
  • 120 g oliwy z oliwek dobrej jakości (patrz wskazówka)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 503.3 mg
Białko 5.1 g
Kalorie 1118.5 kJ / 267.3 kcal
Tłuszcz 26.5 g
Błonnik 1.1 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 3.4 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...