Urządzenia i Akcesoria
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
Majonez chipotle
-
100 g oleju słonecznikowego100 g oliwy z oliwek o łagodnym smaku
-
1 żółtko w temp. pokojowej
-
15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
¼ łyżeczki soli
-
25 g papryczki chili chipotle, z puszki pokrojonej (patrz wskazówka)
-
10 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Salsa z kolendry
-
40 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g wody
-
1 kawałek skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej
-
15 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
10 g liści kolendry, świeżych
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczyptę cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Gotowanie kukurydzy
-
700 g wody
-
2 kolby kukurydzy cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół
-
ser pecorino, tarty, do posypaniaser parmezan, tarty do posypania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
389.1 mg
Białko
2.6 g
Kalorie
1209.9 kJ /
289.2 kcal
Tłuszcz
26.9 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Węglowodany
11.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SMAKI WAKACJI VI
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Koreczki z mini naleśników
35 min
Fasolka szparagowa z gremolatą
35 min
Deser lodowy Chai latte
15 godz.
Placki ze spiralizowanych batatów (TM6, TM7)
55 min
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13 godz. 40 min
Gotowanie na parze kukurydzy w kolbach
25 min
Gotowanie na parze bobu (1000 g)
30 min
Gotowanie na parze kukurydzy w kawałkach
25 min
Gotowanie na parze bobu (300-500 g)
25 min
Gotowanie na parze zielonego groszku (200-500 g)
20 min
Gotowanie kukurydzy w wodzie
40 min
Sałatka grecka ze spiralizowanym ogórkiem (TM7, TM6, TM5)
25 min