Mini galette z grzybami

Mini galette z grzybami

4.4 21 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
4 sztuki

Składniki

  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 40 g
    180 g
  • mąki pszennej
    300 g
    300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • wody
    80 g
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    2 - 3 szczypty
  • soli
    1 ½ łyżeczki
  • sera gruyère pokrojonego na kawałki
    80 g
    80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • cebuli szalotki przekrojonej na pół
    80 g
  • natki pietruszki, świeżej tylko liście
    10 g
  • ząbki czosnku
    2
  • grzybów, świeżych np. kurki, podgrzybki, boczniaki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
    400 g
    400 g pieczarek, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    60 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • tymianek, świeży do dekoracji
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
    1

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 877 kcal / 3669.5 kJ
Białko 19.9 g
Tłuszcz 60.8 g
Węglowodany 65.6 g
Błonnik 3.9 g
Tłuszcz nasycony 37.3 g
Sód 984.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...