Mini galette z grzybami
TM6 TM5

Mini galette z grzybami

4.3 (16 ocen)

Składniki

  • 180 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowo 40 g
  • 300 g mąki pszennej
    lub 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g wody
  • 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 80 g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
    lub 80 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g grzybów, świeżych, np. kurki, podgrzybki, boczniaki, pokrojonych w 0,5 cm plastry
    lub 400 g pieczarek, pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • tymianek, świeży, do dekoracji
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
3669.5 kJ / 877 kcal
Białko
19.9 g
Węglowodany
65.6 g
Tłuszcz
60.8 g
Tłuszcz nasycony
37.3 g
Błonnik
3.9 g
Sód
984.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy