
Urządzenia i Akcesoria
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Laksa z dorszem
-
200 g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung lub z grochu
-
woda letnia, do namoczenia
-
2 ząbki czosnku
-
½ czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
10 g liści kolendry, świeżych
-
20 g oleju
-
1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
-
1 żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
-
500 g wody
-
430 g mleczka kokosowego
-
1 łyżeczka zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 łyżka sosu rybnego
-
400 g fileta z dorsza, bez skóry
-
sól do oprószenia
-
sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
Tajskie placki kukurydziane
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
10 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
560 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)
-
100 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
70 g mleczka kokosowego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
olej do smażenia
-
czerwona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
-
słodki sos chili do podania (patrz wskazówka)
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
812.9 mg
Białko
37.4 g
Kalorie
3819 kJ /
912.8 kcal
Tłuszcz
27.1 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
18.2 g
Węglowodany
120.4 g