![Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/847be6355796e4f65e7615afdd31620a/Derivates/f14d825afa4041bcef33ff3869d5708876b6b7ab.jpg)
Wersje kompatybilne
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Laksa z dorszem
-
200
g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung lub z grochu
lub 200 g ryżowego makaronu, vermicelli - woda, letnia, do namoczenia
- 2 ząbki czosnku
- ½ czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (opcjonalnie)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych
- 20 g oleju
- 1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 1 żółta papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
- 500 g wody
- 430 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona -
1
łyżka sosu rybnego
lub 1 łyżka sosu sojowego - 400 g fileta z dorsza, bez skóry
- sól, do oprószenia
- sok z limonki, świeżo wyciśnięty, do skropienia
Tajskie placki kukurydziane
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 10 g liści kolendry, świeżych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 560 g kukurydzy, konserwowej, odsączonej z zalewy (1 puszka)
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 70 g mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
- olej, do smażenia
- czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji (opcjonalnie)
- słodki sos chili, do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3819 kJ / 912.8 kcal
- Białko
- 37.4 g
- Węglowodany
- 120.4 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.2 g
- Błonnik
- 7.1 g
- Sód
- 812.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orzechowy kurczak po tajsku z kokosowym ryżem
1h
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
4h
Zupa tex-mex z kurczakiem; Warzywne tortille; Smoothie ananasowo-ogórkowe
45 Min
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1h
Bowl z ryżem i łososiem
50 Min
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6)
40 Min
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem (z osłoną noża miksującego 2.0)
45 Min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 Min
Koreański makaron japchae (TM5)
1 godz. 15 min
Koreański makaron japchae (TM6)
1 godz. 15 min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min