Urządzenia i Akcesoria
Laksa z dorszem; Tajskie placki kukurydziane
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
Laksa z dorszem
-
200 g ryżowego makaronu, vermicelli200 g azjatyckiego cienkiego makaronu, z fasoli mung lub z grochu
-
woda letnia, do namoczenia
-
2 ząbki czosnku
-
½ czerwonej papryczki chili, świeżej (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
10 g liści kolendry, świeżych
-
20 g oleju
-
1 czerwona papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
-
1 żółta papryka bez gniazd nasiennych, pokrojona w 2 cm kostkę
-
500 g wody
-
430 g mleczka kokosowego
-
1 łyżeczka zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
1 łyżka sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego
-
400 g fileta z dorsza, bez skóry
-
sól do oprószenia
-
sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
Tajskie placki kukurydziane
-
50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
10 g liści kolendry, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
560 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy (1 puszka)
-
100 g mąki pszennej
-
2 jajka
-
70 g mleczka kokosowego
-
½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki zielonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
olej do smażenia
-
czerwona papryczka chili, świeża (opcjonalnie) bez gniazd nasiennych, pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
-
słodki sos chili do podania (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
812.9 mg
Białko
37.4 g
Kalorie
3819 kJ /
912.8 kcal
Tłuszcz
27.1 g
Błonnik
7.1 g
Tłuszcz nasycony
18.2 g
Węglowodany
120.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Wietnamska sałatka z kurczakiem i kapustą (TM6, TM7)
40 min
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią i ryżem
1 godz.
Biała zupa chili z kurczakiem; Bułeczki na parze; Lemoniada z kolendry i cytrusów
1 godz.
Wegańskie tajskie zielone curry, ryż jaśminowy; Sorbet z mango i kokosa
1 godz.
Żółte curry z dorszem, ciecierzycą i ryżem; Ciasto pomarańczowe z Varomy
55 min
Wegańskie curry z cytrynowym ryżem
40 min
Łosoś w sosie mango curry z ziołowym ryżem
40 min
Kokosowe bułeczki bao z indykiem hoisin
1 godz. 20 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Zupa Khao soi z tofu, brokułem i prażynkami z makaronu ryżowego
50 min
Pikantna zupa imbirowo-limonkowa z wędzonym tofu
30 min
Kokosowa zupa z rybą i batatami (z osłoną noża miksującego)
35 min