Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 90 g pestek dyni
- 90 g sera, twardego, np. Bursztyna, Dziugasa, Grana Padano, pokrojonego na kawałki
- 300 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 20 g soli
- 1 jajko, roztrzepane
- 2 łyżki soli gruboziarnistej, do posypania
- 2 łyżki kminku, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 643.1 kJ / 153.7 kcal
- Białko
- 5.4 g
- Węglowodany
- 21.3 g
- Tłuszcz
- 5.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 1001.2 mg
Alternatywne przepisy
Ślimaczki bazyliowe z serem edamskim i porem
2h 30min
Meksykańskie zaplatane bułki
2h
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Warkocze orzechowe
2h
Kokosowe muffinki z płynną czekoladą w środku
1h
Szybkie paluchy drożdżowe
35min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 Std. 45 Min
Mleczne bułki do odrywania
4h
Kajzerki
15h 45min