Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 50 g miodu
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 1 szczypta soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- 200 g sera feta, w temp. pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 150 g sera mascarpone, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 1 łyżeczka przyprawy za'atar (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, prażonych
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1307.7 kJ / 312.5 kcal
- Białko
- 9.1 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 25.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.4 g
- Błonnik
- 0.2 g
- Sód
- 604.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Whisky Sour
10min
Ciasto na pizzę z pesto bazyliowym
2h 30min
Dip z zielonymi oliwkami
10min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 Min
Mini pizze na spodzie ze spiralizowanych warzyw (TM6)
45 Min
Sos duński
15 min
Burgery z indyka z plackami ze spiralizowanych batatów (TM6)
1 Std.
Pikle z krojonej cebuli (TM5)
48h 45 min
Sałatka z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami (TM5)
15 min
Przyprawa za'atar
5min
Indyjskie racuszki cebulowe (bhaji) z dipem kolendrowym (TM6)
35 min
Krem z ciastek korzennych
10min