Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
TM6 TM5

Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami

4.9 (1.4K ocen)

Składniki

  • 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 70 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 300 g gruszek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 70 g żurawiny, suszonej
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
1350.4 kJ / 322.8 kcal
Białko
3.9 g
Węglowodany
43.2 g
Tłuszcz
15.7 g
Tłuszcz nasycony
9.5 g
Błonnik
2.9 g
Sód
39.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy