
Urządzenia i Akcesoria
Pszenny rustykalny chleb na zakwasie (wyrastający przez noc)
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 28 godz. 10 min
20 kromek
Składniki
Zaczyn (dzień wcześniej)
-
170 g wody
-
10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego
-
170 g mąki pszennej razowej typu 1850-2000
Ciasto właściwe
-
450 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
250 g wody
-
1 mały kawałek drożdży świeżych (opcjonalnie) wielkości ziarna grochu
-
50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
15 g soli
-
skrobia ziemniaczana do oprószenia koszyka
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
153.4 kcal /
641.9 kJ
Białko
4.2 g
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
26.6 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
0.5 g
Sód
292.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

ZAPIEKANE
9 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 godz. 30 min
Suszony zakwas
24 godz. 10 min
Chleb pszenny na zakwasie
12 godz.
Chleb wenecki na zakwasie
17 godz. 10 min
Chleb na zakwasie z przyprawami
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 godz. 45 min
Chleb na maślance i zakwasie
18 godz.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 godz.
Chleb codzienny na zakwasie
12 godz.
Chleb pszenny na zakwasie
15 godz.
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16 godz. 30 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18 godz. 20 min