
Urządzenia i Akcesoria
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
8 porcji
Składniki
Ciasto
-
mąki pszennej270 g
-
masła zimnego, pokrojonego na kawałki150 g
-
soli½ łyżeczki
-
zimnej wody20 - 30 g
Nadzienie
-
ziemniaków nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika300 - 350 g
-
pora tylko biała i jasnozielona część150 g
-
ząbki czosnku2
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście5 g
-
oliwy z oliwek50 g
Formowanie i pieczenie
-
mąka pszenna do oprószenia
-
serka kremowego śmietankowego (125 g)1 opakowanie
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
jajko roztrzepane, do posmarowania1
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
421 kcal /
1761.6 kJ
Białko
6.6 g
Tłuszcz
27.8 g
Węglowodany
37.1 g
Błonnik
2.3 g
Tłuszcz nasycony
13.9 g
Sód
220.7 mg