Wersje kompatybilne
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Majonez chipotle
-
200
g oliwy z oliwek, o łagodnym smaku
lub 200 g oleju słonecznikowego - 2 żółtka, w temp. pokojowej
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 1 łyżeczka soli
- 50 g papryczki chili chipotle, z puszki, pokrojonej (patrz wskazówka)
- 20 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
Salsa z kolendry
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 70 g wody
- 2 kawałki skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej
- sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
- 20 g liści kolendry, świeżych
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki mielonej papryczki chili (opcjonalnie)
Gotowanie kukurydzy
- 700 g wody
- 4 kolby kukurydzy, cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół
-
ser parmezan, tarty, do posypania
lub ser pecorino, tarty, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1201.7 kJ / 287.2 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 11.3 g
- Tłuszcz
- 26.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 385.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mini pizze na spodzie ze spiralizowanych warzyw (TM6)
45 Min
Tosty z serem i grzybami
2 Std. 10 Min
Gotowanie kukurydzy w wodzie
40 Min
Drink Miami Vice
15 Min
Sałatka z rumienionymi krewetkami i krojonymi warzywami (TM6)
30 Min
Sałatka z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami (TM6)
15 Min
Gofry z wędzonym łososiem i puszystym serem feta
45 Min
Zakręcone frytki z sosem czosnkowym (TM6)
45 Min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 Std.
Purée ziemniaczane z maślanką
35 Min
Gofry klasyczne
35 Min
Chałka z waniliową kruszonką
1h 5min