
Urządzenia i Akcesoria
Gotowana kukurydza z majonezem chipotle i salsą z kolendry
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz.
8 porcji
Składniki
Majonez chipotle
-
oliwy z oliwek o łagodnym smaku200 g
-
żółtka w temp. pokojowej2
-
sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
-
soli1 łyżeczka
-
papryczki chili chipotle, z puszki pokrojonej (patrz wskazówka)50 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu20 g
Salsa z kolendry
-
cebuli przekrojonej na pół80 g
-
wody70 g
-
skórki z limonki (ok. 4 x 1 cm), ekologicznej2 kawałki
-
sok z ½ limonki, świeżo wyciśnięty
-
liści kolendry, świeżych20 g
-
soli¼ łyżeczki
-
cukru trzcinowego, nierafinowanego (opcjonalnie)1 szczypta
-
mielonej papryczki chili (opcjonalnie)½ łyżeczki
Gotowanie kukurydzy
-
wody700 g
-
kolby kukurydzy cukrowej, świeżej, obranej, przekrojone na pół4
-
ser parmezan, tarty do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
287.2 kcal /
1201.7 kJ
Białko
2.5 g
Tłuszcz
26.9 g
Węglowodany
11.3 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
4.6 g
Sód
385.3 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

SMAKI WAKACJI VI
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Sałatka z marchewki i jabłek z serem feta i orzechami (TM5)
15 min
Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM6)
45 min
Feta ubijana z mascarpone z sosem miodowym
20 min
Pieczone pomidorki w zalewie miodowo-rozmarynowej
45 min
Gotowanie kukurydzy w wodzie
40 min
Bulion z resztek warzyw
50 min
Kasza pęczak z warzywami i kokilkami jajecznymi
1 godz. 30 min
Toum (libański sos czosnkowy z białek)
15 min
Potrawka z jagnięciny z kaszą kuskus
50 min
Lemoniada brzoskwiniowa
5 min
Jajka w koszulce na Varomie
30 min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 min