
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Brownie z pistacjami
- 110 g masła plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- kakao naturalne, niesłodzone do oprószenia formy
- 100 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 125 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
Krem pistacjowy
- 25 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 300 g serka kremowego śmietankowego, typu Philadelpia, podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 150 - 180 g pasty pistacjowej (patrz wskazówka)
- 100 g cukru pudru
Glazura kakaowa
-
10
g żelatyny w proszku
lub 2 listki żelatyny (patrz wskazówka) - 225 g wody
- 220 g cukru pudru
- 125 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
- 60 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 498.5 kcal / 2087.1 kJ
- Białko
- 8.8 g
- Tłuszcz
- 32.3 g
- Węglowodany
- 43.6 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.6 g
- Sód
- 129.1 mg