Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem

Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem

4.9 39 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje

Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 15 g masła klarowanego
    15 g oleju
  • 65 g kostek boczku
  • 1 ⅓ łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • ⅔ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ⅔ łyżeczki kminku
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 270 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 470 g wody
  • ⅔ łyżeczki soli
  • 1 ⅓ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ⅓ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 1 liść laurowy, suszony mały
  • ½ łyżeczki octu
  • 35 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu plus 4 łyżki do dekoracji
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
    5 g skrobi kukurydzianej
  • 2 - 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekane, do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 542.4 mg
Białko 4.5 g
Kalorie 716.3 kJ / 171.2 kcal
Tłuszcz 12.9 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 5.9 g
Węglowodany 11.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...