Urządzenia i Akcesoria
Kremowa zupa ziemniaczana
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
35 - 55 g boczku wędzonego, bez skóry i kości35 - 55 g kostek boczku
-
65 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
-
5 g masła
-
½ - 1 ząbek czosnku
-
440 - 500 g ziemniaków w tym 170 g pokrojonych na kawałki i 270-330 pokrojonych w 2 cm kostkę
-
1 ⅓ łyżeczki majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
⅔ łyżeczka kminku, mielonego
-
½ - ⅔ łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
670 g wody
-
1 liść laurowy, suszony
-
65 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
⅔ łyżeczki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego⅔ łyżeczka octu
-
szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
-
gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
435.3 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
892.5 kJ /
213.3 kcal
Tłuszcz
11.7 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Węglowodany
23.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
ZUPY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Barszcz biały na zalewie z kiszonych ogórków
40 min
Zupa koperkowa
45 min
Kapuśniak z białej kapusty z boczkiem
55 min
Zupa ziemniaczana z curry (z osłoną noża miksującego 2.0)
35 min
Szwajcarski krupnik
40 min
Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami
35 min
Zupa grysikowa
35 min
Kremowa zupa pieczarkowa
25 min
Zupa ziemniaczana
1 godz.
Zupa pomidorowa jak u babci
45 min
Kartoflanka
55 min
Zupa krem z ziemniaków
40 min