Kremowa zupa ziemniaczana

Kremowa zupa ziemniaczana

4.8 90 rating
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 35 - 55 g kostek boczku
    35 - 55 g boczku wędzonego, bez skóry i kości
  • 65 - 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 5 g masła
  • ½ - 1 ząbek czosnku
  • 440 - 500 g ziemniaków w tym 170 g pokrojonych na kawałki i 270-330 pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1 ⅓ łyżeczki majeranku, suszonego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ⅔ łyżeczka kminku, mielonego
  • ½ - ⅔ łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 670 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 65 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ⅔ łyżeczka octu
    ⅔ łyżeczki soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
  • gałka muszkatołowa, mielona do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 435.3 mg
Białko 4.5 g
Kalorie 892.5 kJ / 213.3 kcal
Tłuszcz 11.7 g
Błonnik 3.2 g
Tłuszcz nasycony 5.9 g
Węglowodany 23.6 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...