
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Custard
- 400 g milk
- 1 tbsp natural vanilla extract
- 4 egg yolks
- 40 g white sugar
- 1 pinch sea salt
- 50 g cornflour
- 100 g unsalted butter cut into pieces
Choux pastry
- 70 g water
- 70 g milk
- 80 g unsalted butter cut into pieces
- 1 pinch sea salt
- 2 tsp white sugar
- 150 g plain flour
- 4 eggs 1 lightly beaten, to add to mix (if needed) and egg wash
- 2 tbsp flaked almonds
Hazelnut praline paste
- 220 g hazelnuts, without skin toasted
- 250 g white sugar
- 20 g glucose syrup
- 1070 g water
- ¼ tsp bicarbonate of soda
- 50 g white vinegar
Assembly
- 100 g unsalted butter softened, cut into pieces
- icing sugar to dust
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 518.8 kcal / 2170.7 kJ
- Białko
- 8.7 g
- Tłuszcz
- 35.2 g
- Węglowodany
- 44.4 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.7 g
- Sód
- 97.5 mg