Lemon and elderflower ombre cake

Lemon and elderflower ombre cake

4.7 23 oceny
Przygotowanie 2 godz. 30 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
24 portions

Składniki

Light Sponges
  • unsalted butter for greasing
  • lemon zest only, no white pith
    ½
  • caster sugar
    200 g
  • unsalted butter softened
    225 g
  • eggs
    4
  • elderflower cordial
    3 tbsp
  • self-raising flour
    225 g
  • ground turmeric
    3 pinches
Darker sponges
  • unsalted butter for greasing
  • lemon zest only, no white pith
    ½
  • caster sugar
    200 g
  • unsalted butter softened
    225 g
  • eggs
    4
  • elderflower cordial
    3 tbsp
  • self-raising flour
    225 g
  • ground turmeric
    2 tsp
Lemon butter filling
  • lemon juice (approx. 1 lemon)
    40 g
  • caster sugar
    70 g
  • unsalted butter
    80 g
  • eggs
    2
Butter icing
  • unsalted butter softened
    500 g
  • icing sugar
    700 g
  • pouring (whipping) cream
    1 tbsp
  • elderflower cordial
    2 tsp
  • ground turmeric
    1 ¼ tsp

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 327.3 mg
Białko 5.6 g
Kalorie 2522 kJ / 600.5 kcal
Tłuszcz 37.8 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 23.9 g
Węglowodany 63 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...