![Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/93d74fe8-33b8-4431-923c-3b0949756c9e/Derivates/eeb42a9a-373f-4dc4-8eea-b619a32adcf8.jpg)
Wersje kompatybilne
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2000 g cukinii, pokrojonej w 1 cm ćwierćplastry
- 40 g soli
- 1000 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 0,5 x 5 cm)
- 750 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 ząbki czosnku
- 120 g wody
- 200 g cukru
- 160 g octu, białego
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka curry, mielonego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka bazylii, suszonej
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 Cały przepis
- Kalorie
- 9422 kJ / 2250 kcal
- Białko
- 75 g
- Węglowodany
- 483 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 76 g
- Sód
- 15809 mg
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1 Std. 15 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Ketchup
1h 20min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 Std.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20min
Pikle z krojonej cukinii (TM5)
48 Std. 25 Min
Ketchup z dyni
40 Min
Ketchup z cukinii
1 Std.
Sałatka z buraków i papryki do słoików (TM5)
2h 40min
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50 Min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1 Std. 10 Min