Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1400 g ogórków gruntowych, nieobranych, z odciętymi końcami
- 150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 150 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 150 g marchewki, z odciętymi końcami
- 2 ząbki czosnku
- 500 g wody
- 250 g octu, białego, 10%
- 50 g oleju
- 100 g cukru
- 20 g soli
- 2 łyżeczki białej gorczycy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe, suszone
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1067.2 kJ / 255.1 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 38.6 g
- Tłuszcz
- 10.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Sód
- 1584.7 mg
Alternatywne przepisy
Ogórki w pikantnej zalewie (TM6)
3h 30min
Ogórki w zalewie curry (TM6)
25 min
Sałatka szwedzka z krojonych ogórków (TM6)
2h 30 min
Ogórki w pikantnej zalewie (TM5)
3h 30min
Mizeria do słoików (TM5)
2 godz. 25 min
Ogórki w zalewie gyros (TM5)
6h 30min
Mizeria do słoików (TM6)
2 godz. 25 min
Ogórki w zalewie gyros (TM6)
6h 30min
Sałatka szwedzka
3h 40min
Sałatka z krojonych warzyw do słoików (TM6)
2 Std. 45 Min
Ogórki w zalewie curry (TM5)
25 min
Sałatka z kapusty do słoików (TM6)
4h 45min