
Urządzenia i Akcesoria
Ogórki w pikantnej zalewie (TM5)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
5 słoików
Składniki
-
ogórków gruntowych z odciętymi końcówkami2000 g
-
soli50 g
-
ząbków czosnku (patrz wskazówka)4 - 6
-
wody200 g
-
octu, białego 10%300 g
-
oleju150 g
-
cukru300 g
-
pieprzu cayenne, mielonego (patrz wskazówka)2 - 3 łyżeczki
-
ziaren pieprzu czarnego½ - 1 łyżeczka
-
ziaren ziela angielskiego (opcjonalnie)5
-
liście laurowe, suszone (opcjonalnie)2
Wartości odżywcze na 1 słoik
Kalorie
568.5 kcal /
2378.7 kJ
Białko
3.1 g
Tłuszcz
30.6 g
Węglowodany
76.2 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
4.3 g
Sód
3888.1 mg