Gołąbki z mięsem i ziemniakami z sosem pieczarkowym

Gołąbki z mięsem i ziemniakami z sosem pieczarkowym

4.1 75 ocen
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji

Składniki

Gołąbki z mięsem i ziemniakami
  • kapusty włoskiej
    12 liści
  • wrząca woda do sparzenia kapusty
  • ziemniaków mączystych, pokrojonych na kawałki
    500 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    120 g
  • ząbki czosnku
    2
  • oliwy z oliwek
    20 g
  • boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w plastry o grubości 2 cm
    200 g
  • mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
    250 g
  • bułki tartej
    2 łyżki
  • śmietany, 18% tłuszczu
    3 łyżki
  • jajko
    1
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • kminku, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    1 - 1 ½ łyżeczki
  • soli
    1 łyżeczka
Sos pieczarkowy
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • oliwy z oliwek
    15 g
  • pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
    250 - 300 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
  • wody
    500 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • soli
    ¼ - ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ - ½ łyżeczki
  • śmietany, 18% tłuszczu
    150 g
  • mąki pszennej
    40 g
  • natki pietruszki, świeżej, tylko liście posiekanej
    2 łyżki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 466 kcal / 1949.8 kJ
Białko 16.6 g
Tłuszcz 32.6 g
Węglowodany 29.4 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 12.6 g
Sód 599.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...