Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)

Sałatka z pieczonych ziemniaków i papryki (TM5)

5.0 2 rating
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje

Składniki

  • 200 g ziemniaków małych, nieobranych, dokładnie umytych, pokrojonych w ósemki
  • 200 g papryk, różnokolorowych bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 5 cm kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • ½ łyżeczki curry, mielonego
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej (opcjonalnie)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 75 g rzodkiewek
  • 75 g ogórka obranego lub nieobranego, z odciętymi końcówkami
  • 35 - 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 700 g wody
  • 50 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 2 jajka dokładnie umyte
Sos z tahini i pasty miso
  • ½ ząbka czosnku
  • 2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 15 g pasty miso
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oleju sezamowego, prażonego
  • 25 g wody
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2272.3 mg
Białko 19.1 g
Kalorie 1834.6 kJ / 438.5 kcal
Tłuszcz 21.2 g
Błonnik 9.7 g
Tłuszcz nasycony 4 g
Węglowodany 47 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...