
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szczypta soli
- 80 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżka cukru pudru
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g espresso, zaparzonego ostudzonego
- 50 g białego wina, słodkiego (patrz wariant)
Krem tiramisu
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżki cukru wanilinowego - 1 łyżka fixu do bitej śmietany
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
- groszki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 249.1 kcal / 1042.4 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 14.8 g
- Węglowodany
- 24.6 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.4 g
- Sód
- 144 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2 godz. 55 min
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Ciasto Marlenka
27 godz. 40 min
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Ciasto łabędzi puch
5 godz. 30 min
Rurki z kremem
3 godz.
Ciasto Pani Walewska
9 godz. 30 min
Ciasto Metrowiec
7 godz.
Wuzetka (W-Z)
9 godz. 20 min
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4 godz.
Malinowa chmurka
12 godz. 5 min
Karpatka
5 godz.