
Urządzenia i Akcesoria
Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM6)
Składniki
Marynowane warzywa (sambal kecap)
-
70 g wiórków kokosowych
-
130 g gorącej wody
-
250 g marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki
-
150 g cebuli szalotki
-
60 g indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (patrz wskazówka i wariant)
-
50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone w 1 mm plastry
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
Kurczak satay (Sate lilit Bali)
-
5 orzechów macadamia, surowych, całych
-
10 g korzenia galangalu, świeżego (opcjonalnie) obranego, pokrojonego w 1 mm plastry
-
200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
-
2 łyżeczki kolendry, mielonej
-
1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
-
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki goździków, mielonych
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
-
30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
500 g mięsa z kurczaka, mielonego (patrz wskazówka i wariant), podzielonego na kawałki
-
1 - 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
1 łyżeczka soli
-
3 liście limonki Kaffir, świeże posiekane
-
3 łodygi trawy cytrynowej (patrz wariant)
-
kolendra, świeża tylko liście
Wartości odżywcze na 1 porcję
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
1 godz. 40 min
Pieczony rostbef z purée z suszonymi pomidorami i sosem z czerwonego wina
14 godz. 30 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM6)
1 godz. 40 min
Polędwiczki wieprzowe z sosem cebulowo-winnym i pieczonymi batatami (TM5)
1 godz. 40 min
Wolno gotowane koreańskie żeberka i fajitas (z osłoną noża miksującego)
4 godz. 10 min
Stripsy z kurczaka w zdrowej panierce i lekki sos czosnkowy
50 min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5 godz.
Steki z polędwicy wołowej z sosem chimichurri
40 min
Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM6)
1 godz. 15 min
Grillowane steki wołowe z masłem cebulowo-ziołowym, młodymi ziemniakami i cebulą
1 godz. 20 min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 godz.
Steki z masłem ziołowym, ziemniakami i brokułami
45 min