
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 jabłka, duże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 200 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 2 jajka
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- olej, do smażenia
- cukier puder, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1304.1 kJ / 311.7 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 56.3 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 113.1 mg
Alternatywne przepisy
Kalafior z maślaną bułką tartą
40min
Jabłka w cieście
1h
Wytrawne racuchy z warzywami i serem kremowym
40min
Surówka z kalarepy (TM6)
15 min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1h
Coleslaw z tartych i krojonych warzyw (TM5)
10 min
Kompot wiśniowy (w słoikach na zimę)
50 min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1h
Tarte jabłka w cieście naleśnikowym (TM5)
50 min
Herbata ziołowa i cynamonowe sucharki
2h 30min
Placki bananowe z cynamonowym jogurtem (BLW, dla dzieci)
25 Min
Racuchy na maślance
30min